Prof. dr. Mihai Ionac
Un chirurg vascular face
mai mult
decat chirurgie

Chirurgul vascular se asigura ca pacientii lui cu boli vasculare stiu si inteleg optiunile pe care le au. Altfel spus, chirurgul vascular stie sa opereze, dar el vede si trateaza multi pacienti care nu au neaparata nevoie de interventie chirurgicala. Multe probleme vasculare poti fi tratate cu modificari ale stilului de viata, cu dieta, exercitii sau medicatie. De fapt un chirurg vascular isi petrece cel putin la fel de mult timp ca in sala de operatie educand si informand pacientii, in asa fel incat, daca e posibil, acestia sa nu ajunga la operatie. 

 

Chirurgul vascular este capabil sa faca mai multe tipuri de proceduri

Unii medici care trateaza boli vasculare se  specializeaza doar intr-un tip de interventie vasculara, asa incat pacientii lor vor beneficia doar de acea metoda de tratament. Chirurgii vasculari sunt capabili sa efectueze toate tipurile de interventii: deschise simple sau complexe si interventiile minim invazive sau endovasculare. Unii pacienti au nevoie de un anume tip de procedura, unii de un alt tip sau de o combinatie de proceduri, in timp ce altii nu au nevoie de operatie. Din acest punct de vedere chirurgii vasculari sunt specialisti independenti, autonomi: ei nu prefera o metoda de  tratament fata de alta. Astfel, pacientii pot fi siguri ca vor primi cele mai potrivite recomandari de tratament pentru problema lor personala de sanatate.

 

Chirurgul vascular construieste relatii de lunga durata cu pacientii lui

Unii chirurgi apar in viata unui pacient pentru a realiza o anumita interventie, rezolva acea problema de sanatate, apoi pleaca spre a rezolva problemele altor pacienti. Acesta este rolul lor. Chirurgul vascular insa poate fi acea persoana care va ingrijeste decenii la rand. De obicei, chirurgul vascular mentine relatia cu pacientii sai pe termen nedefinit, deoarece boala vasculara este o afectiune de durata. Daca aveti boala vasculara puteti avea incredere in chirurgul Dvs. vascular ca va avea grija pe termen lung de sanatatea Dvs, ca va evalua toate optiunile de tratament si ca o va reomanda pe cea potrivita Dvs.Chirurgii vasculari trateaza bolile arterelor si ale venelor din toate zonele corpului, cu exceptia celor din torace si din creier

Chirurgul vascular trateaza arterele blocate de la nivelul gatului care iriga creierul, intervine asupra aortei (cel mai mare vas din organism) după ce aceasta patrunde in abdomen. Boala arteriala periferica care afecteaza arterele de la membrele inferioare este de asemenea tratata de chirurgul vascular. Insuficienta venoasa cronica, ulcerul venos, dilatatiile venoase (varicele), tromboza venoasa sunt alte exemple de boli vasculare in care expertiza apartine chirurgului vascular. Multi din pacientii cu diabet si probleme la picioare pot gasi la chirurgul vascular solutia de salvare de la amputatie.

 

Cand trebuie sa ma adresez unui chirurg vascular?

Uneori, pacientii iau contact cu chirurgul vascular cand o situatie urgenta de sanatate ii obliga sa mearga la spital. De cele mai multe ori, medicul de familie sau alti specialisti (cardiologi, neurologi, diabetologi, dermatologi) indruma pacientii spre chirurgul vascular. De exemplu, un medic poate indruma pacient cu dureri in gambe la mers si astfel acesta afla ca sufera de boala arteriala periferica. De asemenea, o persoana poate sa solicite o consultatie la un chirurg vascular daca se afla intr-o categorie de risc pentru bolile vasculare: are diabet, hipertensiune arteriala, are colesterolul mare in sange si/sau fumeaza.