Glomusul
carotidian

Ce este glomusul carotidian?

Glomusul carotidian (denumit și tumora glomică sau paragangliom) este o formațiune care crește de o parte a gâtului, acolo unde artera carotidă se desparte în două ramuri, dintre care una (carotida internă) duce sânge la creier, iar cealaltă (carotida externă) irigă fața.

SIMPTOME

De cele mai multe ori glomusul carotidian nu produce simptome, astfel că este descoperit de medic la un control de rutină. S-ar putea să vă simțiți tumora la palpare, dar veți constata că nu este dureroasă. Glomusul carotidian crește cu timpul, așa că va comprima treptat nervii, vasele de sânge sau organele cu care se învecinează. Această compresiune poate provoca durere la nivelul gâtului, răgușeală, anestezie a limbii sau dificultăți la înghițire. Prin substanțele pe care le eliberează tumora, poate cauza tulburări ale tensiunii arteriale sau ale ritmului cardiac.

DIAGNOSTIC

Medicul Dvs. va examina cu atenție capul și gâtul Dvs. pentru a detecta semnele glomusului carotidian. Cu siguranță veți avea nevoie de teste ca:
Ecografia – un test ce folosește un instrument special (transducer), care trimite unde sonore în corp, care sunt reflectate si astfel produc imagini.
Angiografia CT (tomografie computerizată) – un tip special de raze X pentru investigarea interiorului corpului și a vaselor de sânge
Angiografia RMN (rezonanța magnetică nucleară) – o investigație ce folosește un magnet de mari dimensiuni și unde radio pentru a crea o imagine detaliată a interiorului corpului și a vaselor de sânge.


TRATAMENT

De regulă glomusul carotidian nu este cancer, dar această tumoră poate crește rapid atingând dimensiuni mari. Din acest motiv este necesară îndepărtarea formațiunii prin intervenție chirurgicală.

Ce intervenții se pot face pentru îndepărtarea glomusului carotidian?
Chirurgul vascular vă va propune cel mai bun plan terapeutic și vă va da informații detaliate despre procedură și recuperare. Ca principiu, înainte de operație se poate realiza o embolizare prin puncție directă, sub control cu raze X, care are ca scop reducerea irigației cu sânge a tumorii. Cu un ac special se pătrunde prin piele direct în tumoră și se injectează substanțe care vor bloca circulația sângelui în tumoră.
Rezecția chirurgicală
Cel mai frecvent tumora se poate îndepărta fără a fi necesară repararea arterelor carotide. Dacă însă este necesar ca arterele carotide să fie reparate sau partial îndepărtate, aceasta se poate face cu o simplă sutură sau, ceva mai complicat, cu ajutorul unui petec sau a unui bypass (folosirea unui alt vas pentru a reface curgerea sângelui).

RISCURI

Tratamentul glomusului carotidian este în general sigur și cu rezultate foarte bune. Cu toate acestea, ca orice intervenție chirurgicală, poate prezenta anumite riscuri. Una dintre complicațiile posibile poate fi accidental vascular cerebral, dar acesta se întâmplă în mai puțin de 2% din cazuri. Riscul este ceva mai mare la pacienții cu tumori de mari dimensiuni si la care poate fi necesară repararea sau înlocuirea arterei carotide. Dacă tumora înglobează nervii învecinați ca nervul vag, nervul facial sau nervul hipoglos (care controlează mișcările limbii), ei vor trebui parțial îndepărtați. Ca urmare apare paralizia zonelor inervate de nervii respectivi.

Riscul lezării nervilor crește dacă turmora este mai mare, dar apare în mai puțin de 5% din situații. În cazuri foarte rare tumora este de natură canceroasă, dar chiar în acest caz, șansa de face metastaze este sub 5%. Riscul de a dezvolta o altă tumoră glomică în corp după operație este de 5-10%.

Chirurgul vascular va discuta cu Dvs. despre riscurile care pot apare în decursul tratamentului. Este necesar să înțelegeți de ce este important să faceți intervenția chirurgicală, care sunt riscurile și să cereți chirurgului orice lămurire considerați necesară referitoare la boala Dvs. și la tratamentul propus.